Бавни процедури и съдебни дела бавят строежи и ремонти в страната. Редица проекти се точат заради обжалвания от фирми участници в обществените поръчки.

На този фон, тройно намаляват европейските средства за ремонт на пътища през следващия програмен период 2014-2020 г. Причината за драстичното орязване на парите е, че Европа не планира да харчи средства за ремонт на пътища, а само за строителство на нови.

Поддържането на пътищата през зимата ще ни струва 15 млн. лева.

Проблеми навсякъде

Разширението на пътя Бургас - Слънчев бряг започна и спря. Причината: същата, която бави и редица други инфраструктурни проекти.

„Много пътища, които са на етап изграждане към настоящия момент се забавиха точно поради забавяне на отчуждителните процедури.", посочи депутатът Иван Вълков.

Северният обход на Бургас, който трябва да свърже автомагистрала „Тракия" със Слънчев бряг и Варна също е спрян. Въпреки готовите планове за проекта, той беше спрян заради липса на средства по време на правителството на Пламен Орешарски.

Уличните ремонти в Пловдив също се бавят. Булевард „Македония" е барикадиран от строителна техника вече четвърти месец.

„Всички ремонти, които са предвидени да завършат до края на тази година, по наши планове ще бъдат завършени до края на месец ноември!", посочи зам.-кметът Димитър Кацарски.

Във Варна през зимата ще продължи единствено обновяването на централната пешеходна зона.

„Ще се използва всеки един подходящ ден за работа, за да може колкото се може повече строителни операции да бъдат изпълнени през зимния период”, обеща зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов.

Мащабният проект за подмяна на водопровода в курорта Банско зацикли.

„Аз също съм притеснен с това, че проектът със забавени темпове върви, сроковете са просрочени, действително труден е проекта, много тежки са условията тук”, призна кметът Георги Икономов.

Хората и бизнесът са притеснени от това дали разкопаните улици ще обрекат сезона на провал.

Дори центърът на столицата не прави изключение. Булевард "Витоша" вече цяла година стои разкопан заради съдебна процедура. Камъни и пясък препъват хората.

Неремонтираната част от булеварда вече е незаконен паркинг. Реконструкцията се бави заради обжалване в съда на фирма за отводняване, участвала в конкурса.

„За съжаление, обжалването е системен подход при много обществени поръчки. Надяваме се през пролетта да завършим избора на изпълнител и да започнем останалата част от булеварда”, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Наполовина обновеното Цариградско шосе се очаква да бъде довършено през пролетта на следващата година.