Сблъсъци по време на протест на бежанци в София. Заради засиленото полицейско присъствие те не успяха да представят исканията си.

"Искаме статут", скандираха протестиращите в центъра във Военна рампа. Полицията не допусна да напуснат двора.

„Първо мъжете бяха на предната линия, после решихме ние жените да минем отпред, тогава един от полицаите ме бутна а мъжете се опитаха да ме защитят и също бяха блъскани. После ни казаха, че ще ни накажат, че тези, които сме били в предната редица, няма да получим статут”, разказа пред bTV бременната в петия месец Лейля.

Преди месец в града ѝ 2 експлозии убили 150 души. Днес тя е тук с мъжа си, но родителите ѝ са още в Сирия. Семейството мечтае за Германия.

Обяснението на Агенцията за бежанците за повечето полиция и задържането на хората в двора. „За да не се получи все пак ескалация, хубаво беше това нещо така да се отдели, да се изолира, докато дойда, докато разбера какво, какво искат”, каза Александър Димитров - зам.-председател на ДАБ.

От агенцията отново обещаха, че във всички бежански центрове ще има възможност да се провежда процедурата за статут.

В началото на месеца и бежанците от центъра в „Овча купел” излязоха на протест, като заявиха, че храната е недостатъчна, бавят се и процедурите за получаване на статут.