Учените от Националната астрономическа обсверватория „Рожен" започнаха дарителска кампания, за да съберат нужните пари, с които да си платят тока и да направят неотложни ремонти в базата.

Те излязоха с отворено писмо към всички, които могат да им помогнат финансово. Ако парите не се съберат, съществува реален риск обсерваторията да затвори.

Нужни са над 264 000 лева, за да продължи безпроблемно работата на обсерваторията. „Не мисля, че е правилно да искаме пари от добри хора, за да можем да функционираме”, каза Никола Петров, служител в роженската обсерватория. По думите му този проблем се случва за четвърти път.

„Всяка голяма обсерватория е на държавна издръжка, не можем ад изкарваме средства и пари от собствено стопанство”, добави още Петров. По думите му ремонт не е правен от откриването на обсерваторията. „Нямаме столова, нямаме къде да се храним”, допълни още той.

„Освен науката, астрономите трябва да можем да чистим, да косим и готвим”, допълни още Петров.

Основният разход е за електричество за отопление през зимата. Потреблението на обсерваторията е между 120 и 130 хил. лева. „Уредите за отопление са много стари и работят денонощно, защото иначе водата замръзва”.

„Бавно и полека потъваме и обсерваторията няма как да не спре да работи в близкото бъдеще ако продължаваме по този начин. Ремонтите са належащи”, категоричен е Никола Петров.

Ако искате да помогнете на Националната Астрономическа Обсерватория – Рожен, дарения се приемат с благодарност на банковата сметка на обсерваторията:

Сосиете Женерал Експресбанк

4700 Смолян,

бул. "България" 56

IBAN: BG94TTBB94003120017759

BIC: TTBBBG22

Институт по Астрономия, НАО-Рожен