Решението на министерството на туризма да обяви атрактивни плажове за неохраняеми притесни бранша. Съдебни дела за седем ивици блокират избора на концесионери.

Над 100 са ивиците без стопани към момента, а спорните плажове са сред най-посещаваните по Черноморието. Според хотелиери, при силния сезон, който се очаква това лято, решението големи плажове да бъдат оставени неохраняеми, е необмислено и крие рискове. Става въпрос за плажове в Бургас, Поморие, Несебър. 

В началото на месеца те бяха прехвърлени към областните управи, които нямат средства за осигуряване на водно спасяване и медицинско обслужване. Плажовете може да останат и без заведения.

Централният плаж в Поморие е един от спорните. За първи път от години ивицата с опасни подводни течения може да остане без водно спасяване. „Както е тихо и спокойно, изведнъж стават страшни ветрове, вдига се вълна", обяснява бившият управител Апостол Петков.

Това притеснява и хотелиерите, и самите туристи. За да не остане спасителната лодка прибрана зад плажа, трябва спешно да се намери решение кой да го стопанисва.

Офертата за безплатни чадъри и шезлонги тук е отхвърлена от комисията за избор на концесионери. А на Северния плаж в Бургас сянката можеше да струва само 1 стотинка. „Практиката ни показва, че трудно се намират водни спасители и не осигуряваме никога водно спасяване на целия плаж, а само отделни постове", коментира областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.  

На Север високите такси и краткият сезон гонят кандидат-стопаните на плажове. Цвятко Неделчев е собственик на единствения регистриран къмпинг край Дуранкулак, но няма пари да наеме и плажа.   

„Спасители няма. Нямаме доктори, нямаме линейка, нищо нямаме. Аз мога да ги приютя, даже безплатна храна ще им давам, спането ще бъде безплатно, само държавата да ги организира", коментира той.

„Анализът, който правим за посещаемостта за 2016 година, ни дава основание да определим 4 или 5 максимум плажни ивици", посочва областният управител на Добрич Детелина Николова.

Парите за охраната на ивиците без стопани трябва да дойдат от държавата. За да бъде спасен сезонът, плажовете могат да бъдат отдадени под наем само за лятото, или да бъдат прехвърлени за стопанисване от общините. Това обаче трябва да бъде решено от Министерството на туризма.