В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, училището да има прием и от 5-ти клас, а не както досега – от 8 клас.

За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и ръководството на гимназията, съобщиха от ведомството. Срещата първоначално бeше предвидена на четири очи, но много преподаватели и родители дойдоха в подкрепа на директорката. Не всички бяха допуснати.

Учебният процес в ремонтираната училищна сграда на ул. „Баба”№ 16 в "Модерно предградие" вече протича нормално, са гарантирали на срещата учители.

Директорката на гимназията Мариела Папазова няма да подава оставка. Тя няма да приеме и подадените в края на миналата седмица оставки на 37 преподаватели от гимназията.

От Министерството на културата посочват, че на срещата е станало ясно, че микроклиматът в учителския колектив е нарушен, имало и проблем в отношенията с част от родителите.

Посочени били и конкретни случаи, в които лидери на синдикални структури в гимназията превишават правата си по закон и въпреки, че са уволнени поради грубо погазване на трудовата дисциплина, съдът ги възстановява на работа. Министърът и НГДЕК са се договорили синдикалните спорове да се решават в рамките на колективния трудов договор.

Припомняме, сагата с преместването на Класическата гимназия започна с ремонта на сградата й в столичния квартал „Модерно предградие”. Училището беше преместено в бившето 13 ОУ край Женския пазар, като ръководството, учители и част от родителите видяха в това шанс НГДЕК да се завърне в центъра след над 20 години извън него.

Появиха се и съмнения в качеството на течащия междувременно ремонт.

Някои родители и МК обаче настояха гимназията да остане в сградата в „Модерно предградие”, която беше ремонтирана с европари по проект, който щеше да пропадне, ако ученици и учители не се върнат в нея. В отворено писмо министър Рашидов обвини Реформаторския блок, че стои зад броженията.

След една от срещите в министерството, преподавател почина в ръцете на родители и свои колеги.