От напрежение беше белязан нестинарският празник в село Българи. Местната общност забрани на самозванци да влизат в огъня, но не можа да ги спре.

В странджанското село са обидени от паралелния фест, проведен в столицата през май.

За празника на светците Константин и Елена село Българи отесня. За хората това е „най-българското” място, когато става въпрос за нестинарството.

Любопитно да запали свещ, множеството изтика нестинарите от конака, където те по традиция се зареждат за ритуала. В святото място почиваха „облечени” иконите.

Огънят гори от обед. Нетърпеливи, някои разстлаха постелки на площада.

Полиция проправи път на шествието с иконите да обиколи църквата. „Моментът настъпва, когато човек се почувства прихванат. Огънят да те извика. Аз лично мога да кажа, че някой път имам чувството, че нещо ме бута, за да вляза вътре”, разказа Георги Димов.

Нестинарката Ирина Митрева подчерта, че селото има документ от ЮНЕСКО и няма да позволи „да се направи цирка, който направи Столична община в центъра на София”.

Заканата остана неизпълнена. След тримата нестинари от Странджа, през жаравата минаха и други хора. Сред тях – Данчо Йорданов от шуменското село Веселиново. Влизал в жаравата и друг път – в заведение. 

След необичайно краткия танц в огъня, селото замлъква. До следващия 3 юни.