Наказание грози свещеника Ангел Кочев от Петрич, който на Благовещение отслужи литургия в местността Рупите и освети къщата на Ванга. Българската православна църква (БПЦ) обмисля как да накаже свещеника, позволил си това дело без да поиска разрешението й.

От години храмът на Ванга предизвиква полемики. Известно е, че православната църква не одобрява иконописите в него, защото не отговаряли на църковните образци. Въпреки това, официална забрана за богослужения в храма няма, твърди отец Кочев.

„Досега нямаме писма за забрана, нито устно, нито писмено. Проблемът е с изображенията на иконостаса и на стенописа”, обяснява той.

На Благовещение отец Кочев благослови ремонтираната къща на пророчицата, с което се превърна в трън в очите на църквата. „Не е искано наше съгласие, а и да беше искано, то нямаше да бъде дадено и следователно, след като бъде помежду ни разглеждан проблемът, тогава вече ще се прецени какви мерки да се предприемат”, коментира Неврокопският митрополит Серафим.

Вариантите за църковно наказание варират от заточение в манастир до най-тежкото - аргос или лишаване от духовен сан.

Храмът в местността Рупите е изграден по заръка на Ванга. В него се отслужват празнични литургии и църковни ритуали. Местните се обявиха в защита на архиерейския наместник на Петрич.

„В Рупите черквата трябва да функционира, защото много граждани от цялата страна отиват в Рупите. Този човек толкова години да работи в черквата с такава преданост и да бъде наказан, не съм съгласна и не подкрепям наказание на отец Ангел”, заяви Добрина Делистоянова.

Позицията на църквата за делата на пророчицата е ясна. Тя не одобрява контактите с мъртви и пророкуването.