Археологически находки от антична Сердика са потънали във вода. Новообразуваното езеро се намира до една от метростанциите в София, точно под прозорците на Министерския съвет. С тази гледка София се представя пред гостите си. А обещанията на властта, че ще се погрижи за археологическите находки, открити при строежа на метрото, датират още от 2010 година.

„Излагацията е мащабна. Екскурзоводите обясняват колко са ценни находките, а това, което виждат туристите, са нещо като блата, паянтови оранжерии. Разни неща, които приличат на селски тоалетни”, коментира Мария Димова, която алармира bTV за нередностите.

От Общината потвърждават, че антична Сердика е част от туристическите маршрути на групи от цял свят. „Многократно сме използвали водата, включително преди месец. В това състояние изпомпването не е ефективно, то е от днес за утре. Общината направи всичко по силите си”, заяви д-р Надежда Кирова Йовчева.

Европа ни е дала пари за реставрацията и опазването на античните находки. Но не ги усвояваме, защото при обявяване на конкурс за изпълнител на проекта винаги се намират кандидати, които да оспорват избора пред съда.

Само изпълнението на зациклилия проект може да осигури отводнителна система за антична Сердика. А до тогава във визитката на София като кандидат за европейска столица на културата ще продължи да фигурира и това блато.