Пазарджик и няколко околни села са пред бедствено положение. Преди месец започна подкопаването на дигата на Марица край града, рушенето продължава и сега и заплашва да залее помпените станции. Целият район може да остане без вода.

Само за два месеца буйните води на Марица са погълнали 5 декара. Изяденият бряг е точно до помпените станции на Пазарджик. Всеки ден пропада по метър земя.

Ако брегът продължи да пропада с такива темпове в реката, най-страшната прогноза на  специалистите е, че след месец водата ще достигне до сондажните кладенци  и те ще паднат в реката.
 

Само 30 метра делят най-близкия сондажен кладенец от водата. Пропаднат ли кладенците, пропада и главният водопровод към Пазарджик. Проблемът се е появил, защото на мястото в Марица се влива река Тополница. Ударното изпускане на язовира преди месец докарало буйните води.

„Заради тези 50 метра, които са изядени през последните два месеца, се наложи ние да изискваме бедствено положение”, обясни управителят на ВиК Пазарджик Сергей Стойнев.

Пропаднат ли кладенците, пропада и главният водопровод към Пазарджик. Проблемът се е появил, защото на мястото в Марица се влива река Тополница. Ударното изпускане на язовира преди месец докарало буйните води.

„Няма да изпускат, там ги контролираме нещата - 11 литра в секунда, това е съвсем нормално, ако тръгнат дъждове и се напълни Тополница, под 50% е в момента”, увери директорът на Областна дирекция „Пожарна безопасност” Иван Панайотов.

От Областната управа са поискали 240 000 лв. от Комисията по бедствия и аварии за нова дига. Дотогава спешно ще се мести коритото на реката.

„На първо време да бъде вкарана тежка верижна техника, с която разполагат „Напоителни системи”, с идеята тези наноси, които са образувани в значително разширеното в момента корито, да бъдат избутани към брега, който се руши”, обясни областният управител на Пазарджик Иван Йорданов.

В понеделник той има готовност да обяви бедствено положение.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите