Трето денонощие бедствено положение в Брегово. Тази сутрин беше пренасочена техника с голяма мощност от яз. "Рогозен 1" към бедстващия град.

С нея започна по-бързо изпомпване на подпочвените води, потопили дворове и земеделски земи. Изпратеният на помощ хидромодул изпомпва 8000 литра вода в секунда.

Днес ситуацията инспектира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Данните на РЗИ за питейните води показват стойности в границите на допустимото. Взети са и проби от Басейнова дирекция „Дунавски район“, които засега не показват наднормени стойности. Контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през следващите дни и ако има промяна, гражданите ще бъдат уведомени”, увери министър Димов.

„През цялото време държавата е на мястото си – институциите работят в координация и се взимат необходимите мерки, с които да се гарантират животът и здравето на хората“, категоричен беше министър Димов.

„Безотговорно е да се насаждат страхове у хората, това не е добър политически подход. Кметът тук явно е започнал предизборна кампания", заяви министърът. „Опозицията е за това, да следи управлението, но в такива ситуации трябва да има консенсус“, призова министър Димов.

Той добави, че е разговарял с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент веднага след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани хората с реални загуби.

В Брегово дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Първо сме тук, за да помогнем на хората, да видят, че не са изоставени. Докарахме минерална вода, защото няма вода в общината, финансови средства на най-закъсалите семейства донесохме да помогнем", заяви Корнелия Нинова.

В Брегово Изпълнителното бюро на БСП провежда изнесено заседание.

Продължава работата и в бедстващото село Иново, където река Делейнска скъса дига.