Метална ограда изникна насред плажа в Кранево. Странното съоръжение предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Бойка Драгомирецкая живее в Кранево от 12 години и често се разхожда по плажа. Преди дни попада на оградата пред бившия международен детски лагер. Публикува снимка в профила си във Фейсбук с въпросите: „Защо тази телена ограда е издигната посред плажа на Кранево? Според кой закон?”.

„Последните 15 години наблюдавам тази тендецния морето да отива навътре към сушата, то разпръсква пясъка и си формира дюни. Тази ограда, която беше каменната, то си я разруши и тогава изградиха тази може би преди две години, вие виждате, че през нея може пясъкът спокойно да се придвижва навътре”, коментира тя пред bTV.

Според кмета на селото оградата съществува от 50 години. „Убеден съм, че имотът е по граници на урегулиран частен имот и оградата не е преместена нито напред, нито назад. Този пясък, който виждате, това не е заграден плаж. Това е пясък, придобит следствие силния щорм, вълната го изкарва и те просто са го оползотворили този пясък да си направят волейболно игрище, там за мини вратички  футбол", заяви Румен Николов.

Бойка Драгомирецкая обаче твърди, че оградата днес няма нищо общо с тази преди 50 години: „Имаше някаква дъсчена, символична ограда, но тя беше по натъвтре. Но нямаше такива чудеса, невъзможност и всеки можеше да премине".

От фирмата-собственик на имота, която е и наемател на плажа, обясниха, че имат всички необходими документи.

Според областния управител оградата не е местена и загражда частен имот. „И самата плажна ивица изключително е смалена и създава илюзорната представа, че нещо е направено на този плаж, а всъщност всичко, което е там, то си е било направено от много години”, каза д-р Маргарита Новоселска.

Представители на строителната инспекция и на службата по геодезия извършват проверка за законността на металната ограда.

Няма документи за оградата

Пред bTV Лиляна Павлова обяви, че няма документи, издадени за оградата и това е най-важното, което може да се каже. „Проверката установява, че тази ограда е сложена без съгласуване и одобрение от Общината, именно затова не можем да установим точната дата, но по разкази на очевидци стана ясно, че е подменена през 2013 без документи, без разрешение за строеж и без разрешение за поставяне от Общината”, посочи тя.

„Другото, което е по-притеснително, не само, че тази ограда е заменена, а че при подмяна на оградата не са спазени териториалните граници на имота на бившия пионерски лагер и по предварителни данни от заснемането тази ограда излиза извън границите на имота и навлиза в част от плажа, която не е в границите на имота на пионерския лагер”, добави министърът.

„Ако се докаже навлизане в плажа повече от границите на имота, ще бъде издаден акт за незабавно премахване и съответно наказание на нарушителя”, заяви Павлова и допълни, че дори и там, където е в границите, тя е незаконно поставена, затова ще бъде издадено предписание да бъде премахната, но ще бъде възстановена тогава, когато собственикът на имота си оправи документите пред Общината.

Коментарите, които предизвика снимката на оградата, можете да прочетете тук:

 

Защо тази телена ограда е издигната посред плажа на Кранево? Според кой закон?

Posted by Boika Dragomiretzkaya on Monday, April 13, 2015