Гигантски бетонен строеж стърчи край Царево. Недостроеният мегакомплекс „Коста дел Кроко” е замразен вече 6-та година. Екип на bTV провери какво се случва с най-мащабната инвестиция по Южното Черноморие 14-години след началото ѝ.

Метални огради опасват бетонните блокове, издигнати на площ от 62 хиляди кв.м. на северния бряг в Царево. Районът е буренясал и изглежда зловещо.

Табели с надписи „Охраняван обект” и „Внимание! Влизането на външни лица е строго забранено” говорят, че обектът не е напълно изоставен.

В „Мъртвия град”, както го наричат местните, са погребани милиони левове, както и мечтите на собственици на земи в района. Семейството на Анна Иванова срещу 7 дка. земя е трябвало да получи 40 апартамента в луксозния комплекс.

„Нямаме никаква представа какво се случва с инвеститорската фирма, какви са им намеренията. Нищо не знаем. Не знаем това нещо в този вариант ли ще остане, не знаем имат ли намерение да се довърши този комплекс. Ако това нещо няма да се строи ще се разруши ли. Кой ще поеме разноските по събарянето", казва собственичката на земя в комплекса.

Началото е през 2007 година. Там трябваше да има 5-звезден хотел, жилищен комплекс от 53 сгради с общо 927 апартамента, 30 фамилни къщи във водата и пристан за яхти, три частни плажа, болница, банка, лятно кино и амфитеатър, казино, 13 плувни басейна, 3 тенискорта, подземни гаражи.

Строителството спира две години по-късно.

„В повечето случаи обикновено свършват парите и инвеститора изчезва. Фирмата, която е строител, няма как да продължи при условие ,че никой не ѝ плаща. Единственото, което е направила Общината, е, че сме издали документ, удостоверяващ завършването в груб строеж на сградите, които са построени”, коментира инж. Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

Главните инвеститори са руснаците Константин Циганов и Андрей Панпурин, които обещават да вложат 110 млн. евро в мегакомплекса. Но двамата са експулсирани от България през 2010 г. като сериозна заплаха за държавната сигурност. Докато тече 10 годишна забрана да влизат в страната, Циганов и Панпурин си прехвърлят дялове от капитала на свързани с тях фирми.

В началото на 2015 година една от тях е обявена в несъстоятелност.

Междувременно върху „Коста дел кроко” е наложен запор и имуществото е обявено за публична продан. Търгът обаче е спрян след обезпечителна заповед на съда. Въпреки че строежът е замразен вече шеста година, инвеститорът плаща данъците си в Общината.

„И тази година се появи някой, който каза: „Аз ви уверявам г-н кмете, ние вече сме изчистили всички проблеми започваме, тука до месец два влизаме и ще видите как тук започваме да строим. Истината е, че този човек, който се появяваше в началото на годината и ми говори всичките тези приказки, сега отново изчезна”, каза кметът на Царево.

От ДНСК са категорични, че по документи строежът е изряден и има издаден акт 10 за замразяване на строителството. Засега незавършения бетонен град няма да бъде съборен.