Тежко обгазяване в Гълъбово. В продължение на три часа съдържанието на серен диоксид във въздуха на града снощи беше в пъти над пределно допустимите концентрации.

Снощи в продължение на три поредни часа газ анализаторът е показвал, че във въздуха на град Гълъбово съдържанието на серен диоксид е над 500 микрограма на кубичен метър - това означава обгазяване.

От РИОСВ - Стара Загора обясняват причините за замърсяването с натоварените ТЕЦ-ове и неблагоприятните климатични условия. „Каквито са северен-североизточен вятър, се реализира пренос на емисии в посока град Гълъбово”, каза Петя Папазова, директор на РИОСВ.

И четирите топло-електрически централи от комплекса Марица Изток са получили предписания веднага да намалят товара. Нито една от тях не пое отговорност за обгазяването. Всичките твърдят, че очистващите им инсталации работят безотказно.

В общината живеят 18 000 души и нито един не иска затваряне на централите.

Въздухът в Гълъбово се очисти малко преди полунощ. След снощи в местната болница няма оплаквания от обгазени хора, а детските градини работеха нормално.

По данни на екоинспекцията, към 23:00 часа снощи положението се е нормализирало.

В ефира на bTV кметът Николай Тонев посочи, че училищата и детските градини са информирани и днес те ще държат децата в затворени помещения, за да се намали максимално вредното въздействие от замърсяването.

„Предполага се, че е от комплекса Марица Изток като цяло говоря, но като така, върна събитията назад в годините, знам много добре, че въздуха в Гълъбово беше много по-лош. Сега, когато вече са изградени сероочистващи инсталации нещата са малко по-добре”, каза още той.

Тонев посочи, че проблемите идват от предприятията в района и датират откакто те съществуват. По думите му замърсяванията са залпови, а не постоянни и отшумяват в рамките на часове.

"По никакъв начин законът не ни позволява да предприемем действия", заяви той.

Припомняме, в началото на август Гълъбово беше обвито от отровна жълто-кафява мъгла, заради която започна административно производство срещу "Брикел".

За съжаление, при сегашното положение на нещата, пред хората, които живеят в Гълъбово стоят две алтернативи - едната е да останат без работа, а другата - да дишат недотам чист въздух.