Мъж от ромски произход беше жестоко пребит в свиленградско село, след като се оказа с брадва в ръка в чужд имот. По думите на пострадалия, той е бил удрян и посечен с мачете от разярени млади мъже.

41-годишният Януш Янушев и съпругата му тръгнали да търсят дърва за огрев. Семейството твърди, че е много бедно.

В имота ги посрещнал един човек, към когото се присъединили други двама. Нападнали ромите. „И гледам от този джип слиза едно момче 30-годишно, младо момче... Гледам, вади сабя и тръгва срещу мен. Аз, като видях сабята, започнах да бягам по асфалта.  Обаче бягам, бягам, той ме удря с меча, и аз падам в снега. Ей тука по ръката ме удари. И аз като паднах, той почна да ме налага с меча.", разказва Янушев.

Той има порезни рани по ръцете и краката.

Собственикът на имота отказа да говори пред камера. Твърди, че е видял двамата роми с брадва пред имота си. Пред прокуратурата е уточнил, че са искали да крадат. Семейството е категорично – не са секли дърва.

„Събраните до момента доказателства са противоречиви. Едната група лица твърдят, че са били нападнати от пострадалия и неговите близки. Пострадалият твърди ,че е бил нападнат от лицето, което му е нанесло побой.", коментира районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов.

Снимка: bTV

В яростта си побеснелите мъже обръщат автомобила на пострадалия в канавката. В суматохата Януш Янушев успява да избяга, а съпругата му вика на помощ близки от свиленградската ромска махала. Страх ги е обаче да си приберат автомобила.

Янушев твърди, че и други са били бити от собствениците на имота.

Съдебният лекар, който е прегледал пострадалия в деня на побоя, е категоричен, че става въпрос за лека телесна повреда. Тепърва обаче съдебно-медицинска експертиза ще установява дали заключението е правилно.