Хеликоптер с топлинна камера от авиобазата в Крумово се включи в издирването на тримата младежи, които се изгубиха в събота под връх Ботев в Стара планина, съобщи БНР. Имената на момчетата са Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров.

Два вертолета също бяха ангажирани в издирването, съобщи по-рано днес председателят на БЧК Христо Григоров. Едната машина е държавна, а другата е частна. Освен тях, в издирването се включиха и мото- и парапланери

„Вдигаме голям капацитет на Планинската спасителна служба към БЧК – екипи от София, Пловдив, Боровец – от целия регион се насочват в зоната на издирването", посочи Григоров.

По думите му, вече е стеснена зона с радиус от около 10 километра, в която се предполага, че са младежите.

Христо Григоров допълни, че ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи.

Tази сутрин в Сопот се събира национален кризисен щаб заради изчезналите момчета.

50 спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци от вчера претърсват планината. Работата по издирването се затруднява от мъглата и преваляванията в района, който е силно пресечен.

Операцията по издирването на изчезналите студенти от Великотърновския университет се извършва на обширна труднодостъпна алпийска площ между връх Ботев и казанлъшкото село Тъжа.

Клетката на мобилния телефон на единия от изчезналите студенти показва вероятен район с радиус около 30 километра.

В автомобила, с който момчетата са достигнали до местността Паниците в събота през деня, има раници и якета. Трябвало е за 3 часа да стигнат до хижа "Рай".

Дежурният спасител, който първи е разговарял по телефона с младежите, твърди, че реакциите им били неадекватни и не спазвали никакви съвети.

Виктор Димитров

„Попитахме ги:"-Къде сте?" „-Не знаем къде.." „-Откъде сте тръгнали?" „-Не знаем..." Казаха, че са вървели 11 часа и не знаят къде са! Значи, те са се въртели някъде и къде са ходили – това е за нас загадка! Просто мистерия!", каза Иван Драгошинов.

Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново  - Христо Иванов и Веселин Иванов, а един е от Стара Загора - Виктор Димитров. Те тръгнали с кола от Карлово и атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна.

Вчера сутринта те съобщиха по телефона, че са добре и че са пренощували в пещера. После връзката с тях се губи.