Жителите на Кочериново и близките села вече месец са без вода. Хората обвиняват местната управа в бездействие и готвят блокади на пътища, ако се наложи.

Според протестиращите в самия център на Кочериново има вода, но по-долните райони нямат постоянно водоснабдяване дори от десетки години. Водени са дела, жалби и докладни, но ефективно решение няма.

От близкото село Пороминово 234 души са се подписали в подписка и заплашват, че следващата стъпка ще е да блокират пътя за Рилския манастир.

Водата в община Кочериново идва не от чешмите, а в бидони. „Всеки ден пълня бидони с вода, карам, имам внуче на 8 месеца, карам вкъщи, карам на възрастните баби, които са над 80 години вода поне за пиене”, посочва Славчо Ванев.

Заради липсата на вода хората излязоха на бунт. Те се оплакаха, че  им гърмят бойлери и се налага да ги изключват. „Река Рилска минава, занася ни, залива ни, а страдаме за вода. Вода газим, жадни ходим”, добавя Ванев.

Водата идва от язовир Калин, но се разпределя между двете общини Рила и Кочериново. И докато в едната водата е лукс, в другата тече постоянно.Местните обвиняват водното дружество.

Калин Везенков, председател на община Кочериново, коментира, че трябва да се провери къде се краде водата и къде отива повече вода, дали към Рила или към Кочериново.

От там признават, че замервания колко вода къде отива не са правени, а местните дори плащат за въздух по тръбите. „Ние не отчитаме влизането в Кочериново колко вода влиза, правили сме такива замервания на отделни села”, посочи техническия ръководител Стойчо Стойчев.

Петър от с. Пороминово се оплака, че има сметка 540 лв. вода надписана за въздух.

От водното дружество обясниха проблема с продължителното засушаване и последвалото заледяване във водохващанията.