Кметът на община Борован Десислава Тодорова предава на прокуратурата доклада от проверката на назначена от нея комисия за случаите на насилие над деца, живеещи в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), предаде БТА.

Тя представи официалната позиция на общината по повод видеоклиповете със заснети сцени на упражнено насилие от служители върху деца в центъра. Тодорова беше категорична, че подобни действия на физическо и вербално насилие и гавра са ужасяващи и недопустими.

Кметът каза, че веднага след като видяла записите на 8 февруари е назначила със заповед комисия, която да извърши проверка. Потърсила е съдействие от социалната служба, отдел "Закрила на детето" и районно управление на МВР в Бяла Слатина. Десислава Тодорова обясни, че подобни проверки от общинските власти не могат да се извършват по закон без присъствието на социален работник, а видяното в клиповете е показвало, че вероятно е извършено и престъпление.

Резултатите от проверката са установили, че случаите на насилие са от октомври 2017 г. Тодорова се възмути, че човекът, който е снимал, е мълчал почти половин година, не е сигнализирал в общината, социалните служби или в полицията, за да се прекратят издевателствата. По думите й са мълчали и другите служители, които също не са предприели никакви действия. Тя допълни, че няма как да се вземат мерки за отстраняването на проблем, ако няма данни за нарушения.

Тодорова посочи, че е предприела мерки в рамките на закона като е назначила нов временно изпълняващ длъжността управител на ЦНСТ до завръщането на титуляра, който е в болница след операция. Възпитателката, която е заснета да упражнява насилие и която е изпълнявала длъжността управител, е излязла в отпуск по болест, каза кметът на Борован. Тя може да бъде уволнена само от управителя или заместващия го, обясни Тодорова и уточни, че това ще стане, когато се върне на работа, независимо след колко време ще се случи това.

Дисциплинарни производства ще има и срещу другите две служителки, за които има данни, че също са биели децата в центъра, както и срещу управителя на ЦНСТ след неговото завръщане на работа, заради неупражнен контрол, каза още кметът на община Борован. Тя припомни, че е наказвала два пъти управителя на ЦНСТ, включително с последно предупреждение. Наказанията са за финансови нарушения, а не за установени случаи на насилие в социалната институция, уточни Десислава Тодорова.

Директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Мария Търнавска, която участва в пресконференцията, потвърди, че и социалните работници не са получавали никакви сигнали за насилие от децата при проверки и при ежедневната работа с тях. Тя допълни, че инспекторатът на Агенцията "Социално подпомагане" също е проверил случаите на насилие и с доклада вече е започнат министър Бисер Петков. Предстои и Държавната агенция "Закрила на детето" да представи доклад от извършената проверка в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован.