Казанлък празнува - градът чества българската роза в продължение на месец, а в неделя тържествата приключиха с парад.

Хиляди туристи, пленени от аромата на българската роза, дойдоха край розовите масиви на Казанлък, за да станат част от празника на града.

Майстори показаха стара технология за добиване на розово масло. „На един килограм розов цвят четири литра вода се наливат, подклажда се огънят, това нещо гори и като заври, излиза розовата вода”, обясни майсторът Иван Димитров.

Събраната розова вода се подлага на повторна преварка и чак тогава излиза розовото масло. От пълен казан с рози излизат едва около 16 грама чисто розово масло.

Майк е от Виетнам, идва в България преди седем години, пленен от виетнамска поема, наречена „Българска роза” и оттогава не пропуска розобер. „България не само е красива с природата си, розите, а и с хората”, казва Майк.

Покрай розобера Майк намира и съпругата си Филиз. „Той си беше пленен от българската роза поначало, но не вярваше, че ще си намери неговата, намери си я, убодох го и си го взех”, казва тя.

Гостите опитаха и прочутата гюлова ракия и локум с рози. Празникът завърши с традиционно розово шествие в центъра на града.