Гръцката страна е заявила готовност да отвори границата за 48 часа, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на транспорта Ивайло Московски.

Българските превозвачи обаче са отказали – те искат трайно разрешение на проблема, съобщи кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

Пропускането на автомобили и автобуси беше спряно „безсрочно“ вчера, след като гръцките фермери не спазиха договорката да осигуряват свободен коридор за по пет часа всеки ден. Контраблокадата продължава до този момент.

Превозвачите искат гаранция, че ежедневно ще се спазва договореното, допълни министърът.

Той съобщи, че вероятно ще се наложи отново да посети границата. Договарям в момента среща с областния управител на Серес и ще преценим какво е възможно да се направи, каза министърът.

Министърът напомни, че през 2010 г. загубите на страната ни заради подобна ситуация са били за около 10 млн. милиона евро и предположи, че сега ще бъдат в същия порядък, а дори и повече.

Московски каза, че твърдо застава зад насрещните действия на българските превозвачи.

В отговор на въпрос той каза, че искрено се надява ЕК да наложи санкции на Гърция. Изпратили сме документи, които са достатъчни за нотифициране на наказателна процедура, и ще настояваме това да се случи, заяви министърът.

Междувременно, заради блокадата, „Български пощи“ ЕАД не размениха поща по земен път с пощенския оператор на Гърция, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българо-гръцката граница.