Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер отново се руши. Това се случва само година след като бе извършен ремонт за 300 000 лева.

Повече от 30 години този паметник не беше ремонтиран, но след като кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи, че има опасност за туристите, правителството отпусна спешно 300 000 лв. за неговия ремонт.

Кметът посочи, че за по-малко от година са се появили компрометирани райони по стълбите към монумента.

„Фугите се махат, а отдолу няма абсолютно никакъв подложен нов бетон, това е всичко както е било направено преди 35 години”, обясни той.

Стъпалата се клатят, а на места са изцяло отлепени.

Кметът допълни, че проблемите са се появили още миналата година, когато зимата е била по-тежка. „Тази година добре че е по-мека зимата, иначе всички стъпала щяха да се размърдат изцяло”, коментира той.

Община Карлово е избрала фирма, която е извършила ремонта преди година. По думите на кмета от компанията не са дошли да огледат проблемите или да ги поправят.

Стоянов посочи още един проблем – осветлението. „Преди да стане ремонта  паметникът беше осветен изцяло и се виждаше откъдето и да пътувате към нашия град. Сега въобще не е осветен, казал съм на фирмата, която го изпълни и на общината”, добави той.

От община Карлово не пожелаха да застанат пред нашата камера и изпратиха становище. На кратко в него за казва, че проектът за ремонт е съгласуван с всички институции, защото това е паметник от национално значение. Извършен е ремонт на фуги, префугиране на каменни блокове, ремонт на осветителни тела. Реновирането е направено с ограничен лимит от финансови средства.

Кметът уточни, че от май месец 2017 г. е алармирал за проблемите. „Декември получих  писмо, че вече са предупредили фирмата, но до този момент  нито са идвали от общината да огледат, да направят протокол, нито от фирмата. За осветлението - целият ред не свети отново”, обясни той,

Паметникът не е опасен за туристите, посочи кметът, но стълбите стават опасни, защото мърдат. „Сега идва пролет, ще пуснем шадраваните, ще видим те в какъв вид са и дали въобще пак ще тръгнат”, каза той.

Според становището на общината вина за състоянието на паметника има кмета, заради лоша експлоатация и това, че се карат атв-та и мотори.

„Ние не сме такъв баровски град, много атв-та да дойдат в Калофер и точно по тези стъпала да минават, лично аз не съм виждал. Имаме видеонаблюдение, което може да докаже това нещо. Те ако са забелязали трябваше да ни сигнализират”, коментира кметът.

Според него, ако не се вземат спешни мерки за тези стълби, ще става по-зле и на пролет ще трябва пак да се прави ремонт, защото още е в гаранция.