Три жертви е взела снежната стихия в Северозападна България в понеделник. Тежко болна пациентка издъхна във Вълчедръм, след като линейка не успя да го транспортира до болницата в Лом. 56-годишен мъж от Враца е починал в колата си, блокирана в снежните преспи край Алтимир. Друг мъж бе затрупан от виелицата в снежна преспа в двора си в село Бързина.

В първия случай около 14:00 часа следобед линейката, превозваща болна пенсионерка, не успяла да преодолее преспите по пътя за Лом и се наложило да се върне в Центъра за спешна медицинска помощ във Вълчедръм, където пациентът починал по-късно.

Сигналът за втората жертва е получен на телефон 112 в 20:41 часа. Според съобщението 56-годишен човек е починал, след като му прилошало, докато бил блокиран в дълбоките до 1,5 метра преспи.

Третата жертва е 90-годишен мъж. Той бил затрупан от снега, след като паднал в дълбоката пряспа в двора си, вследствие на което измръзнал. Човекът е самотноживеещ, болен и полусляп. Излязъл е до тоалетната, която е външна и паднал в снега. Не успял да стане и силното снегонавяване го затрупало.

Бедствено положение в Якимово

Тежка е обстановката в община Якимово, която обяви бедствено положение. След село Дългоделци, пътят до там е затворен. За последно машини са минавали в понеделник.

„Пътното сутринта е минало с два трактора, следобяд не съм ги виждал. Не знам какви са им разписанията, но обстановката е трагична", обясни кметът на Дългоделци Ивайло Найденов.

Спасяването на хора, закъсали с автомобилите си, е продължила през цялата нощ. Кметовете на Дългоделци и Якимово са осигурили подслон за двайсетина души. „В 7:00 часа вечерта Гражданска защита ни взе с едно момче и ни закара в кметството, там стояхме досега. Чакаме някой да ни изтегли оттук”, разказа Деян Кьосев, който е един от закъсалите.

Автобуси не се движат, нарушени са и доставките на храна.

Веднага след оширяването на пътя Монтана-Лом, ще бъде разчистен и пътят до Якимово, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Блокирани в снега

Веднага след оширяването на пътя Монтана-Лом, ще бъде разчистен и пътят до Якимово, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Главният път между Монтана и Лом, който в понеделник бе блокиран в преспи заради снегонавявания, вече е почистен добре, но остава затворен превантивно. Температурите в региона във вторник сутринта бяха около -10°.

По информация на bTV десетки автомобили, камиони, семейства деца са били блокирани в ледения капан на пътя Враца – Козлодуй, има и сигнали за бедстващи автобуси край Алтимир.

„Гражданска защита ни изтегля един по един. Вятърът е много силен и навяваше – целият път беше навят с преспи. Минават, изчистват и след 30 минути пътят е покрит отново”, обясни шофьор през нощта срещу вторник.

Служители на АЕЦ „Козлодуй”, пътуващи шофьори към Козлодуй, сигнализираха за около 10 закъсали камиона между Липница и Алтимир.

„Ситуацията е нормална, няма бедстващи хора. Има единични закъсали коли заради липса на подготовка”, обясни пред bTV зам.-областният управител на Монтана Петър Петров. Той изрази надежда пътищата да бъдат отворени към обяд във вторник.

Петров потвърди информацията за блокиран автобус с деца. „Снощи имаше бедстваш автобус, в кметството бяха осигурени топла стая и храна. Три общини бяха обявили бедствено положение, но частично”, информира още зам.-областният управител.

Версиите за ледената блокада са няколко – твърди се, че има почистващи автомобили, но живата сила е малко. Имало е лоша комуникация между пътните патрули и управлението, както и проява на немарливост от страна на шофьорите, които са пренебрегвали предупрежденията и са тръгвали по заснежените пътища.

Затворени пътища във Видинско

Във Видинска област затворени за движение са четири участъка от третокласната пътната мрежа заради натрупания сняг, съобщиха от Областното пътно управление във Видин пред БТА.

Затворени за движение на пътни превозни средства са участъците Долни Лом - Тополовец, Флорентин - Капитановци, Видин - Церова вода - Раковица и Киреево - Раковица. Има блокирани коли в снега, но няма бедстващи хора, уточняват от Пътното управление.

Измерената температура на въздуха във Видин тази сутрин е минус 9 градуса, съобщават от хидрометеорологичната станция в града, а снежната покривка е 23 сантиметра. В Белоградчик температурата на въздуха е минус 9 градуса, в Грамада минус 8. Снежната покривка в Белоградчик е 28 сантиметра, а в Грамада - 20.