Ски пистата "Мечи чал" в Чепеларе от днес е затворена. След разследване на bTV за незаконно съоръжение за изкуствен сняг, Комисията за защита на потребителите спря тази част от ски комплекса, където през февруари загина млад скиор.

Забраната не важи за цялата ски зона в Чепеларе, а само за основата писта – “Мечи чал – 1”.

“Ние имаме съмнения, че тя е опасна и затова сме предприели тези действия”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Решението на Комисията влиза в сила веднага. С табели и ограждения достъпът за туристи трябва да бъде забранен. Екипът ни днес не видя нито един скиор в тази част от пистата.

Икономиката в Чепеларе изцяло зависи от работата на „Мечи чал". Ски учител разказа, че туристи заминават за Пампорово.

От фирмата-концесионер отказаха да застанат пред камера, но признаха, че решението на комисията за защита на потребителите ги е изненадало.

„Няма база на това да се случи - те да затворят пистата, защото впоследствие, ние сега, ако пуснем едно писмо, че пистата е обезопасена, няма кой да го удостовери! Разбирате ли?!", заяви изпълнителният директор Васил Попов.

Съоръжението за изкуствен сняг на „Мечи чал" е незаконно. Едва след като това нарушение бъде отстранено и безопасността на скиорите гарантирана, от Комисията ще позволят основната писта в Чепеларе отново да се ползва.

Кой е построил незаконното съоръжение за изкуствен сняг и го е поставил на пътя на скиорите - гледайте утре в bTV Репортерите.