Половин година след като изгоря при пожар, емблематичната спирка "Вишнева" в София, все още не е възстановена. Преди борени дни красивата сграда се сдоби с нов покрив.

След пожара от юли общината тогава обеща бърз ремонт и възстановяване. Това не се случи заради тромавите процедури, които съпътстват всеки ремонт на такъв паметник на културата. От няколко дни обаче раздвижване има – найлонът от покрива е заменен с нова конструкция. Строителите на място твърдят, че снегът, паднал преди да покрият сградата, не е нанесъл допълнителни щети

Снимка: bTV

Това е една от първите снимки на спирка Вишнева – заснета през 40-те години, малко след построяването й. Мястото някога било извън пределите на София, а къщичката е строена за ловна хижа на Цар Борис III.

Такава я помнят и живеещите наоколо – излязла сякаш от приказките.

Покривът вече е напълно завършен. Зимата обаче спира по-сериозните ремонтни дейности, затова се работи главно вътре. Целта е да се възстанови в първоначалния й вид.
Ремонт е нужен обаче не само на сградата, смятат от "Спаси София". В лошо състояние са парапетите, постъпите към спирката, почти няма и осветление. "Тротоарите и пероните в момента са изключително тесни и компрометирани. Недостъпни са за хора с увреждания, за детски колички. Това може да се коригира", смята Гергин Борисов.

Срок за завършването на ремонта няма, но очакванията са спирката да бъде завършена през пролетта.

Добрата новина в случая е, че спирка „Вишнева” ще промени и предназначението си – преди ремонта тя се ползваше за склад, а след него ще се превърне в малък музей и информационен център на Столичния електротранспорт, които я стопанисват.