В Търговище започна работа първата кухня-майка, която ще приготвя храна за 1 400 деца. До 15 декември тя ще обхване всичките 11 детски градини в града. В нея работят хора, които досега са били част от персонала на кухните в детските заведения.

За цялостното оборудване на кухнята-майка са похарчени 320 000 лв. Според Общината инвестицията е оправдана, защото така всички деца ще получават качествена храна, приготвена по един и същи начин. Ще се спестят и разходите на детските градини за ток.

„За да се транспортира храната топла, добра за консумация, тя се приготвя в деня, в който ще се консумира, и експедицията се прави в специални съдове - термоказани и тави, които се затварят херметически със силиконови капаци”, обясни директорът на „Ученическо и столово хранене” в Търговище Анджела Георгиева.

Храната се контролира по изискванията на ХАСЕП- системата за безопасност на храните. „Целият процес се контролира от Агенцията по храните, ние потърсихме тяхната консултация, питали сме ги за всичко как точно трябва да стане и сме го направили съгласно най-съвременните изисквания”, увери зам.-кметът на Търговище Диян Дечев.

Освобождавайки кухненския персонал в детските градини, директорите ще имат възможност да осигурят допълнително педагози там, където недостигат. Целта е всички градини да затварят едновременно през лятото и да се спре с дългите ваканции, сборните групи и местенето на деца от една градина в друга.