В два града в Северозапада бяха организирани благотворителни инициативи в подкрепа на 24-годишен младеж и 35-годишна жена.

В една от най-бедните общини - Роман, местна власт, деца, читалищни дейци и дори медиците от Спешния филиал направиха сувенири от естествени материали и подредиха великденски базар, за да помогнат на 24-годишния Стоян Бойчинов, който е с диагноза рак на корема и в момента е на химиотерапия.

„За да може, освен със средствата, които ще се съберат, да му дадем и капчица надежда, защото той е само на 24 години и заслужава да живее”, обясни Севдалина Джамбазка от Община Роман. „Никой не е застрахован и може на всеки да се случи”, допълни Петранка Кръстева от Началното училище „П.Р. Славейков".

Експонатите бяха изкупени светкавично. „До такава степен наистина не сме очаквали и толкова голяма инициатива от населението на общината”, сподели майката на Стоян Цецка Максимова.

В Мездра пък организираха благотворителен концерт в подкрепа на 35-годишната Ирена Дойнова, чийто крак след катастрофа се скъсява със седем сантиметра. До момента са събрани половината от необходимите 30 000 лв. за операцията в Русия, но приятелите вярват, че Великден ще разтвори още сърца за доброто. „Смисъл има, защото тя е един от най-добрите хора, които познавам”, каза организаторът на инициативата Калин Митински.

„Кое е най-важното в случая - да протегнеш ръка, когато имаш възможност”, коментира Даниела Нецова от Младежкия Червен кръст в Мездра.

За лечението 3000 лв. дари и Община Мездра и предостави една от изборните си урни за благотворителната кауза.