Дупка от 1 млн. лева в хазната за лихви и съдебни разходи, прахосване на пари за командировки и класация на най-често пътувалите. Това бяха темите на разгорещените спорове на общинската сесия в Кърджали, предаде БГНЕС.

Лихвите за просрочени плащания и съдебни такси заради исковете на фирми, на които не е платено за изпълнените поръчки, възлизат на 1 млн. лева – съдебните разходи са 774 210 лева, а лихвите са 220 169 лева. Това отчете кметът Хасан Азис в отговор на питането на съветника от ГЕРБ Огнян Иванов. Азис заяви, че общината не е била в състояние да се разплаща с фирмите заради политиката на правителството на ГЕРБ.

"Имаше привилегировани общини без дългове, Кърджали не беше сред тях, а от онези, които натрупаха дългове. Това беше съзнателно провеждана политика на кабинета на Бойко Борисов. Задлъжня държавата, задлъжняхме и ние", аргументира се кметът.

Хасан Азис обясни, че администрацията е предприела мерки за събиране на общинските вземания от фирми и юридически лица, и ще продължи да се разплаща с бизнеса.

Харчовете за командировки на общинското ръководство и на чиновниците също бяха предмет на атаки от страна на ГЕРБ. До 30 септември са пръснати 180 000 лева за пътувания, като за чужбина са платени 57 442 лева, а в рамките на страната – 121 462 лева. Най-често са пътували кметът, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, зам.-кметовете Юсеин Ахмед и Елисавета Кехайова, както и секретарят на турското читалище "Юмер Лютви" Мюзеки Ахмед, който е и съветник от групата на ДПС.

Азис подчерта, че част от командировъчните разходи са послужили за пътуванията на хора от администрацията до София, за да дават обяснения по стотиците проверки, на които общината беше подложена по време на управлението на ГЕРБ. Останалите пари били похарчени за работни срещи, семинари и обучения по оперативните програми.