Държавата забрани източването на язовир Пчелина и ползването на вода за ВЕЦ под стената. Причината е резкият спад на нивото и опасността за екосистемите и околната среда.

Държавата забрани източването на язовира, тъй като така се ощетява природата и се пречи  и на тренировките на нашите национали, които ще се състезават на олимпиадата. Заради по-малкото вода греблата им се оплитат във водорасли и камъни чупят дъното на лодката.

„Счупихме лодката на две места. Тя е дълга и отдолу излизат камъни и дънери, а нашите лодки са доста скъпи - 17 хил. евро струва”, коментира Кристиан Василев.

Председателят на федерацията по гребане Свилен Нейков, коментира, че за първи път от години се случва рязко спадане. „Освен че водим подготовка на юноши девойки младежи и мъжете олимпийската подготовка, доколкото знам, че има норми по отношение норми, в които трябва да се спазват за източване на водата, мисля че тук те са нарушение, освен подготовката това е поминък и за близките села”, каза той.

Рязкото източване застрашава екосистемите в района, е позицията на екоминистерството. По брега се вижда отлично че водата се е оттеглила с два метра само за една седмица.

Басейновата дирекция взима мерки след жалба на местните. „Мога да кажа моето задоволство, че много бързо се реагира и излезе заповед, с което се забранява подаването на вода”, посочва Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци.

В момента централата не работи. „Както казах ВЕЦ в момента е с преустановена работа, той ще започне своята работа тогава, когато ние преразгледаме неговото разрешително и се определят нови, оптимални условия, в които той ще може да работи природосъобразно и няма да представлява риск за екосистемата като цяло”, заявява Вангелия Иванова.

От федерацията по гребане настояват язовирът да не се източва изобщо през юли и август.

Потърсихме коментар и от собствениците на частния ВЕЦ. Оттам отказаха, тъй като те са в чужбина