Държавата продава на търг последната българска "Комета". По времето на социализма атрактивните плавателни съдове бяха част от уникален крайбрежен морски транспорт.  

През 60-те и 70-те години на миналия век у нас са доставени общо 12 комети, произведени в Съветския съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

"Като са развивали до 40 възела скорост, която е една изключително висока скорост за придвижване по вода", обясни Тодорка Стоянова, експерт във Военноморския музей.

Корабите на подводни крила кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за чуждите туристи и превоз за българите.

"Те са алтернатива и на автобусния транспорт, защото придвижването с тях ставаше изключително лесно и бързо, и приятно в същото време, дори и да страдате от морска болест", посочи Стоянова.

В наши дни споменът за крайбрежния ни пътнически транспорт, който на практика вече не съществува, пази една "Комета-5", която дълги години стои на брега на Аспарухово.

Скоро този спомен ще бъде напълно заличен. Предполага се, че човекът, който се сдобие с кометата, просто ще я нареже на скрап.

Снимка: btvnovinite.bg

"Държавата е лош стопанин на движими или недвижими имоти, така че логично е да отиде или в частния бизнес или в общината", каза областният управител Стоян Пасев.

В миналото кометата е използвана за ресторант, а сега се продава с начална цена от 9500 лева. Желаещи обаче почти няма, а от областна управа търсят и други варианти.

"Ако успеем да участваме по някой проект. Да я опазим като културно наследство в кавички или спомен от миналото", посочи Пасев.

Част от 12-те кораба на подводни крила отдавна са нарязани на скрап, а други са продадени в Гърция, където и сега кръстосват местните острови с нови двигатели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!