Кандидати за саниране на блок в София се откриха в списъка на Банката за развитие като усвоили средства, без по сградата им да е започнал ремонт.

Блок 8 на кв. „Стрелбище” е строен през 60-те години на миналия век по чешки проект. Строен е качествено, но кандидатства за саниране вече две години. До момента специалисти са огледали инсталациите за отопление, апратаментите, покрива. На базата на огледите е направен паспорт на сградата. Усвоените пари са над 117 хил. лв. Видимо по обекта обаче не е направено нищо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше някои гласове на инженери, които са тука, че със специални инструменти не са измервани основите и някои от заварките на панелите. Притеснението е, че не са направени замервания с инструменти. Има подпочвена вода и блокът е наклонен”, описва Миролюб Вутов, председател на сдружението на собствениците.

В този случай по балконите личи, че на места мазилката е изронена до арматурата. Между различните входове на сградата има големи пукнатини.

Според правилата, преди да се ремонтира един панелен блок, трябва да се провери дали сградата е стабилна от гледна точка на сеизмична дейност, дали се сляга терена около нея, дали има пукнатини по стените, дали заварките са здрави или корозират, дали покрива тече, събаряни ли са носещи стени, пробивани ли са неносещи. Стабилни ли са основите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експертите облепването с евтин стиропор на блоковете не означава качествено саниране.

Вутов добави, че обследване е правено два пъти от различни групи.

За случая в "Стрелбище" потърсихме мнението на администрацията на район Триадица. Оттам обясниха, че проектът е бил временно спрян.

„В момента тече конкурс на инженериг и конкурсът е за проектиране и за строителство. Ако има усвоени пари те са само за паспорта, върху който се стъпва за реалното изпълнение”, уточни Иван Шишков, главен архитект на район „Триадица”.

Свързахме се със „Софинвест” - дружеството извършило обследването, оттам поканиха всички живущи в блок осем на Стрелбище да отидат, когато им е удобно, за да изложат притесненията си и да получат отговор.

Положителното в цялата история е, че общината е дала ход на проекта и се търси изпълнител, пари за цялостния проект са подсигурени.