Българските войводи са индиански вождове в английския превод на уличните табели в София. Табелите бяха поставени преди повече от година, за да информират столичани и гостите на града за важните личности в нашата история, на които са кръстени централни софийски улици.

Оказва се, че добрата идея на общината е трудно разбираема за чужденците. На една от табелите, например, излиза, че българският войвода Кракра е индиански вожд.

Павел Константинов, който живее на ул. „Кракра”, открива четири грешки в английския превод на историята на българския войвода. „Тук се казва, че Кракра е племенен вожд", коментира мъжът. "След две думи има граматическа грешка Leaded, което означава оловен, Successfully, трябва да е Successful, Military actions, трябва да е Military action.”

Снимка: bTV

С Мариана Хил и Недялка Чакалова – изтъкнати български преводачи, проверяваме английския превод и на други исторически табели. С нас е и Кен Хил, за когото английският е роден.

Улица „Иван Вазов”. Стихотворението на поета „Не се гаси туй що не гасне” е преведено така: „You can not quench, what is for quenching!”

Снимка: bTV

„Не можеш да утолиш това, което не се утолява”, превежда от своя страна Мариана Хил и се обръща към съпруга си. Той я допълва с думите: „Това е предназначено за ядене.”

На табелата за Патриарх Евтимий има десет грешки. „Има такива грешки като това, че Патриарха е все още жив”, коментира Недялка Чакалова. „Турците отбраняват Търново в този случай”, допълва Мариана Хил, коментирайки грешка в превода за обсадата на Старата столица.

Левски пък е преведен на английски като „Лъвът”.

Снимка: bTV

Идеята за табелите е на сайта „Българска история”. По думите на създателя му Марио Мишев обаче се е получила „неблагополучна реализация”.

От общината с изненада научиха, че в английския текст на табелите има грешки. Те възложили превода на лицензирана фирма срещу скромната сума от 120 лева за всички 111 табели. Парите дошли от дарител.

„Фирма, с която от дълги години музеят работи, и ние сме доволни от преводите, които сме получили досега. Не е станало нещо непоправимо", казва д-р Надежда Кирова, директор на „Музей за история на София”. "Лично аз водя много гости на столична община из града и повярвайте ми, те са възхитени въобще от идеята”.

На Мариана Хил обаче ѝ е жал, че „пак ни омаскаряват”. Съпругът й допълва, че повечето гости на София знаят английски, макар че езикът не е роден за всички. "На всяко кръстовище в столицата има табели и всички, които идват от цял свят, ще видят грешките”, казва и Кен Хил.

От общината обещаха да направят проверка по случая. Дали текстовете ще бъдат редактирани, а табелите подменени? Ще следим.