Неправителствени организации алармираха неотдавна, че има опасност уникални елементи от римско време да бъдат погребани под тонове бетон. Става въпрос за спорната реконструкция на кръстовището на Лъвов мост в столицата.

Според архитекти, строителството там досега е нанесло необратими щети върху част от богатството под земята. Унищожени били безценни археологически находки при ремонта.

„Унищожава се древен стадион с ценни находки. Тук е пропускът към Европа. Още при строителството на метростанция Лъвов мост бяха унищожени големи части от античния стадион - от 2010 година насам. Оказва се, че 20 века история нямат никакво значение”, заяви пред bTV архитект Димитър Димитров.

Негов колега също призова общината да прави по-обстойни и дълги анализи и подготвителни дейности преди да премине към реализиране на инфраструктурни проекти в София. Защото към момента се унищожавала археология, както това станало и при ремонта и изграждането на спирка на метрото в района на Ларгото в столицата.

Зам.-кметът Тодор Чобанов обаче определи опасенията на  архитектите като неоснователни.

„Всяко нещо се проучва от групата за Музея на София. Археологическите елементи се изследват и се съхраняват за последващо проучване. Колегите попаднаха на римско мостово съоръжение. Имахме очаквания това да стане, действително тук е съществувал мост. Той е разрушен още вероятно през пети век и намираме много малка част от него, но го съхраняваме”, увери Чобанов пред bTV.

По думите му протестът на архитектите не е нито първият, нито последният опит да се саботира работата по важни за столицата проекти.