Агенцията "Пътна инфраструктура" ще вложи над 400 хил. лв. в повишаване на безопасността на движението по път Е-79 в град Кресна, съобщиха от агенцията.

По-рано днес живеещите в града обвиха протест и планове за блокада на пътя докато не се вземат мерки да се ограничи високоскоростното шофиране по платното.

АПИ уточняват, че предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия.

По пътната настилка през 200 до 250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип "зебра" и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците ще се поставят и информационни надписи "Погледни" с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите.

Нова пешеходна пътека тип "зебра" и знаци ще има при ул. "Кресненски пролом" в Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. "Македония" ще се изгради нова повдигната.

Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка на одиторите трябва да бъде изпълнена от община Кресна.

За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левия завой от ул. "Македония" към жп подлеза в Кресна.

Мерките за повишаване безопасността на движение предвижда и монтирането на стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение в Кресна, Долна Градешница и Струмяни, които са в правомощията на МВР.