Жители на великотърновското село Леденик негодуват срещу депо за строителни отпадъци с изтекъл срок на експлоатация. Настояват за референдум, който да реши съдбата на сметището.

Тонове строителни отпадъци се изсипват всеки ден в депото, чийто капацитет е изчерпан отдавна. Сателитни снимки показват разрастването му по години, а хората в Леденик го определят като екологична бомба.

"Толкова много години й трябва на тази пластмаса за да се разгради, и както виждате има и блато, всичкото е с подземни води, влиза в реката и трови не само Леденик", смята Иван Енев.

Депото от 1973 година е разположено върху три дерета, а височината му спрямо основата вече е 60 метра. Отстоянието от реката се скъсява. От общината са наясно, че от три години депото е незаконно. Решение на проблема се търсело още от 2016 година. Единствената възможност според тях е изграждането на площадка за рециклиране.

Снимка: btvnovinite.bg

"Изграждат се долен и горен регулиращ екран, запръстява се, нивото се изравнява с околните пространства, ландшафта и отгоре се затревява. В предната част, където е равен терена, ще се сложат машини за рециклиране на строителните отпадъци", обясни Зорница Кънчева от общината във Велико Търново.

Хората в селото са притеснени, че това ще ги подложи на системни шум и запрашеност. Затова настояват за референдум.

"Ние искаме референдум, когато се запознаем с цялата документация, а именно екологична оценка, хидроложка оценка, геоложка оценка, оценка и анализ на риска, а така също и сеизмология", обясни Антон Кръстев, кмет на село Леденик.

Снимка: btvnovinite.bg

Според еколозите в общината страховете на хората са неоснователни. А цялостно закриване на депото ще доведе до образуването на нерегламентирани сметища на територията на цялата област.