Тонове пластмаса край бреговете на един от най-големите язовири у нас – "Огоста" край Монтана. През последните години той е предпочитано място за риболов и почивка, но с това - и много по-замърсен.

Разстлан на близо 24 квадратни километра площ, пълен с риба и населен с редки видове птици - това е "Огоста".

Снимка: bTV

Но боклуците край бреговете и във водите тровят рибата и гонят птиците. Десетина мъже не искат това да е така, събират се и се заемат.

"От сутринта сме събрали около петдесетина чувала, а има още двеста-триста. Минимум. Не трябва да се случва въобще това нещо. Това всичко го изяждаме после в риба, във вода, навсякъде!", казва доброволецът Мирослав Асенов.

Снимка: bTV

Заради мащабите на замърсяването язовирът е един от 37-те водоема у нас, включени в списъка за почистване на „Грийнпийс – България“ през май. Организацията помага с чували, ръкавици и разпространение на инициативите.

Снимка: bTV

Въпреки очевидната човешка безотговорност към природата за Деннис проблемът е по-глобален.

„Защото отговорността е споделена. Не са само хората виновни като основен замърсител, а това са и фирмите, които генерират въпросния отпадък, и институциите, които не са вкарали удобни закони, които да възпрепятстват такъв тип замърсяване“, споделя Деннис Тодоров, доброволец.

Снимка: bTV

Решението според него е въвеждане на депозитна система.

Събраните досега боклуци ще бъдат натоварени и извозени към регионалното депо край Монтана. Чистенето продължава и днес, а следващата акция ще е през септември.