Граждани и бизнес искат да има полети от Русе до София и ще се възползват от тях - това показват резултатите от допитване, извършено от кметството в крайдунавския град и цитирано от БТА. Проучването е продължило около месец, в него са се включили 2980 представители на бизнеса и 3937 граждани.

Анкетата е проведена заради намерението на частен авиационен оператор да осъществява редовни пътнически полети между Русе и София, като експлоатира русенското общинско летище.

Резултатите показват, че над 98 процента заявяват, че ще се възползват от полети до София и обратно.

Най-голям дял от анкетираните имат русенци - 60 на сто, като интерес са проявили и жители на София, Пловдив, Мартен, Тутракан, Силистра, Свищов, Разград, Щръклево, Бяла, Ветово и Две могили.

Други дестинации, до които запитаните биха искали да се поддържа вътрешен полет, са до Бургас и Пловдив (над 35%). Гражданите изразяват своето желание да пътуват във всички дни от седмицата, като най-предпочитани са петък, събота и неделя.

Часовият диапазон, който е най-удобен за летене, е от 6 до 12 ч. – повече от 40% са го отбелязали в отговорите си. На въпрос от колко полета месечно биха се възползвали анкетираните – над 60 на сто отговарят между един и два, като бизнесът определя най-голям процент от един-двама служители, които биха командировани.

Граждани и бизнес са единодушни, че 50 лв. е най-приемливата цена за полета.

Община Русе благодари на участниците в допитването. Кметството в крайдунавския град е получило и отговор на изпратеното писмо до главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, че ще бъде сформиран екип, който да осъществи нормативно изискващите се процедури.