Има данни, че това не е първото бягство на затворника Борис Иванов, научи bTV. Източници от родното му място посочват, че рецидивистът и друг път е бягал от наказание. Тогава е бил открит при приятел от затвора, който обаче сега е в чужбина.

Избягалият затворник втори ден е в неизвестност. Той изчезна по време на работа от външен обект към затворническите общежития в Ловеч.

Това бягство от затвора, което е поредното в последните седмици, предизвика и остри политически реакции и отново повдигна въпроса какво е състоянието на системата за сигурност.

Кадри от охранителни камери хвърлиха известна светлина за пътя на беглеца. Разследващите обаче са на мнение, че те не са уловили Иванов, както по-рано се смяташе, а на тях се виждат затворниците, които са се опитали да го спрат.

Беглецът напуска работния обект, тичайки. Той прескача оградата и влиза в храстите. Преди да излезе на главния път, пресича и жп линия.

Ръководството на фирмата, наела затворника, и днес отказа коментар.

Заради избягалия престъпник няколко области са под полицейска обсада.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се поеме лична отговорност за поредния случай на избягал затворник и посочи, че основният въпрос е защо той е бил на олекотен режим.

Вътрешният министър Валентин Радев пък призна за пропуски по случая, но те според него са в оценката на ръководството на затвора.

В парламента темата предизвика остра полемика между ГЕРБ и БСП.

Правосъдният министър Цецка Цачева не дойде заради натоварената си програма, а заместникът ѝ Николай Проданов запита какви затвори искаме – такива, в които престъпниците се подготвят за връщане в обществото, но при по-голям риск, или изолатори.