Улесняване на достъпа до лекарства в условията на пандемия обсъдиха лекари и фармацевти на среща в здравното министерство. 

В момента заради усиленото търсене липсват най-често антибиотици, антивирусни препарати и медикаменти които ползват бременните. 

Аптеките имат различни доставчици и затова на едно място има един продукт, а на друго - друг. След срещата в здравното министерство стана ясно, че лекуващите лекари ще бъдат призовани да записват изрично на рецептите, че допускат замяна на терапията с аналогична.

Така фармацевтите ще могат да дадат на пациента това, което има налично в момента, без терапията му да бъде нарушена. Очакванията са това донякъде на реши проблема с недостига на някои продукти.

„Основното, което се разбрахме, че на първо място ще има възможност пациентът, когато отиде в аптека, да се свърже със своя лекар и да даде възможност на фармацевта да разбере, че наистина е насочен от лекар и това не трябва да бъде повод за санкция на фармацевта, че е отпуснал по този начин терапия. Сега законът казва, че задължително трябва да има рецепта“, обясни Иван Маджаров от БЛС.

„До края на седмицата с конкретни указания, които ще бъдат изработени от двете съсловия, ще се улесни комуникацията, за да не се връщат пациенти, които имат нужда от лекарствени продукти, а не могат да покажат рецепта, така както е по законодателството“, посочи и Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз.

Въпреки оплакванията за липса на някои медикаменти, здравният министър беше категоричен, че няма недостиг на медикаменти

 

Междувременно правителството отпусна допълнителни средства за купуването на ремдесивир, както и за заплащане на медиците на първа линия.

„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването. Затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната", уточни премиерът Бойко Борисов.

От здравното министерство посочиха още, че в момента няма области без ремдисивир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!