Утре в България ще пристигнат още 18 хиляди 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“, казаха от Министерството на здравеопазването.

От София ваксините ще тръгнат към РЗИ-тата в страната.

Около половин година е необходима, за да се имунизира 70% от населението у нас.

Това може да се случи обаче само при наличие на достатъчно ваксини и включване на целия капацитет на здравната система, изчисли за bTV математикът Лъчезар Томов.

Реалистичният сценарий за него е до май да се имунизират 400 хиляди души, а до август – 750 хиляди.

Моделът е базиран само на предстоящите доставки на ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“.

Страната ни обаче очаква още близо 4 милиона и 500 хиляди ваксини от „Астра Зенeка“ и общо 3 милиона от „Джонсън енд Джонсън“ и „КюрВак“, с което броят на дозите би достигнал близо 12 милиона.

По брой ваксинирани България остава на последно място в Европейския съюз с 2,6 имунизирани на 1000 души. Точно преди нас е Нидерландия.

Абсолютен рекордьор в класацията остава Дания с 28 ваксинирани на 1000 души.

Според Лъчезар Томов недостатъкът да сме последни по брой ваксинирани в Европейския съюз скоро може да се окаже предимство за страната ни: „Ще имаме ефективна защита. И не само от съседите, а и останалите, с които имаме активен самолетен трафик. Най-песимистичният сценарий е ако ваксинираме със скоростта, с която имунизираме сега, и не променим нагласите на населението. Може да отнеме 3-4 години“.

Дневният брой имунизирани у нас ще се увеличи, когато се увеличат и пратките, казва Томов. И изчислява, че ефектът от имунизирането ще се усети в края на есента: „При носенето на маски, ограничаване на струпвания и засилване на контрола и ефектът от лятото, който потиска разпространението, би могло да се стигне до едно временно потенциално изчезване на вируса“.

От съществено значение е имунният отговор, казват лекари. Макар и все още да няма яснота колко ще трае той след имунизация, вече има възможност за проследяване на образуването на антитела още след първата доза.

Масовото ваксиниране у нас ще започне най-късно до края на май, казаха от здравното министерство. Имунизационната кампания коментира и премиерът Борисов: „Някои се надсмиват леко в момента, че сме били последни по ваксинация. Аз ги съветвам да изчакат и може ли пак ще стане така, че проф. Ангелов е бил прав заделихме за всички ваксинирани и втората доза“, коментира министър-председателят.

От здравното министерство обясниха, че при определяне на количествата ваксини за страната ни са се взели предвид нагласите на населението, данни от предишни ваксинационни кампании, както и логистичните възможности.