Реакция по скандала с арестувания журналист Роман Протасевич и от българска страна. Служебният външен министър Светлан Стоев разкритикува случващото се в Минск.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“, на мнение е Стоев.

Той отново потвърди, че на борда на самолета не е имало български гражданин, каквато информация имаше първоначално.

В профила си във „Фейсбук“ Бойко Борисов подкрепи позицията на ЕС за нови санкции срещу Беларус.

„Категорично подкрепям заключенията на Европейския съвет по темата Беларус. Настояваме Роман Протасевич и София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение“, написа Бойко Борисов.

„Приветствам и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради недопустимия и безпрецедентен инцидент с принудителното приземяване на самолета на “Райънеър” в Минск. Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения“, казва още Борисов.

Той изрази увереност, че само заставайки единно и предприемайки решителни действия срещу подобни прояви, Европа може да се противопостави на подобни системни нарушения на човешките права и свободи.