Реакция от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, след съмненията на Министерството на здравеопазването, че са усвоявали неправомерно пари от здравната каса за 900 пациенти фантоми.

В ефира на "Тази Сутрин" по bTV, завеждащият вътрешно отделение отрече обвиненията и обяви, че клиниката му е сред най-проверяваните.

Mиналата седмица зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщи, че в “Пирогов” е започнала проверка.

„Става дума за пациенти, лекувани за COVID-19 и след месец хоспитализирани по други пътеки главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Досега резултатът е междинен - има пациенти, които казват че не са лежали там", заяви той.

Началникът на вътрешно отделение обясни, че е лекувал пациенти от пост-COVID синдром, но такава пътека по Здравната каса няма. Тези, които са били по пътека цироза, са диагностицирани с чернодробна недостатъчност, която води в последствие до цироза, стана ясно от думите му.

„В нашата болница фантоми няма, всеки от тези пациенти е от плът и кръв и 99 % от тези 900 съм консултирал лично аз. Те не са фалшиви“, каза доц. д-р Петър Атанасов, завеждащ отделение „Вътрешни болести“ в „Пирогов“.

Пациенти на отделението започнаха онлайн петиция в защита на лечебното заведение.

"Ако има сигнали за някакви нарушения, зад тях трябва да застанат доказателства. Вместо да поднесем благодарности на хората, които се грижеха за нас, че си отдъхнахме в епидемията, ние ги засипваме с помия", заяви Виолета Дряновска.

В „Пирогов“ лекуваните със средна и тежка форма на COVID-19 дотук са 5000. Други около 20 000 са преминали леко през инфекцията, без заплащане на касата, уточнява директорът на вътрешното отделение.

От Здравната каса обявиха за bTV, че проверката е с много обемна документация и не е ясно кога ще приключи.