Има данни за съмнителни хоспитализации в болница „Пирогов“. В момента се извършва проверка, каза на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

"Съмненията са за неотразени по изискванията хоспитализации. Все още обаче няма резултати от проверката", поясни той и отказа повече коментар по темата.

Проверката е за около 900 случая, за които има съмнения, че става въпрос за фалшиви хоспитализации. Проверката се извършва от НЗОК за лечение на диагнози като цироза и бъбречна недостатъчност.

Възможно е да се касае за нарушения само в две клиники, но в хода на проверката ще се установява дали нерегламентираните хоспитализации са ставали със знанието на ръководството.

Зам.-здравният министър Димитър Петров обясни, че ако се окаже, че това е ставало със знание на ръководството на болницата, Министерството на здравеопазването ще предприеме действия.

"Проверени са истории на заболяванията, които касаят пациенти, лекувани от коронавирус и след около месец хоспитализирани по други клинични пътеки - главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. На този етап има пациенти, които са казали, че не са лежали там. С тези диагнози има над 900 души", поясни Петров.

В случай, че данните от проверките се окажат истината, тогава НЗОК ще наложи свои санкции.

Междувременно от "Пирогов" съобщиха единствено, че в момента там текат едновременно шест различни проверки, допълвайки, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната.

От здравното министерство съобщиха и за тежко финансово състояние на Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания, заради начина на управление. От Хематологията излязоха с позиция, в която се казва, че просрочените им задължения намаляват и че са завършили годината с положителен финансов резултат.