НЗОК проверява „Пирогов“ за 900 фалшиви хоспитализации. Заместник-министърът на здравеопазването заяви Александър Златанов, че съмненията са за „неотразени по изискванията хоспитализации“.

„Няма фантоми в нашата болница. Всички тези хора са били в болницата. 99% съм консултирал лично аз“, каза в "Тази сутрин" завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Тези 900 пациенти са били приети за лечение на коронавирус в „Пирогов“, а след това са се връщали отново в болницата и „причината е така наречения пост COVID синдром“, защото „няма кътче от човешкия организъм, който да не е засегнат от тази инфекция“, каза доц. Атанасов.

„Искам да поканя всеки един от тези пациенти, готов съм да изляза и да разговаряме с него тук“, заяви лекарят. Според него те са били манипулирани с междинна информация и внушения, затова са казали при проверките, че не са приемани отново в „Пирогов“.

По неговите думи не става въпрос за грешно обработени данни, тъй като „Пирогов“ е една от най-проверяваните болници, а причина за разминаването е и разликата между наименованието на клиничната пътека и диагнозата.

Няма пътека за „пост COVID синдром“, а за диагноза цироза, но тези пациенти не са имали цироза, а са диагностицирани с чернодробна недостатъчност, която води до цироза, обясни Атанасов. Според него е много лесно да се стресира пациента, „като му се обадиш по телефона и го попиташ дали е бил приет с цироза, той естествено ще каже: „Не“. И той наистина няма цироза, а чернодробна недостатъчност“.

Завеждащият клиниката по вътрешни болести смята, че пациентите са били манипулирани от проверяващите, които им оставят телефон на конкретен адвокат, за да се консултират и да изкарат пари.

Доц. Атанасов посочи, че при американците са регистрирани чернодробни проблеми при 29% от пациентите, изкарали коронавирус и у нас този процент е много по-малък.

„Не искам да се занимавам с пари, моите учители са ме учили, че моята професия е изкуство. Не искам да влизам във финансови взаимоотношения с пациентите си. Превърнаха ни професията в долна сергия“, заяви доц. Атанасов.

По неговите думи болница „Пирогов“ не е надхвърляла лимита по Здравна каса.