По всичко изглежда, че т.нар. „хартиена коалиция“ е готова да гласува отново за възможността избирателите да избират хартия или машина.

„Има достатъчно заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс – така, както ги гласувахме преди две седмици“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Избирателите са харесали нашето предложение за сканиращите машини, защото от една страна, се гласува само на хартия, от друга страна, се преброява от машините“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Прочетохме мотивите, няма противоконституционност. Очевидно по някаква целесъобразност действа президентът. Не приемаме тези мотиви“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това е един добър знак и дава възможност на нашата парламентарна група и на останалите парламентарни сили да отворим дискусията как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат“, смята председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Машинното гласуване такова, каквото беше през изминалите избори, има доверие в гражданите и ниската избирателна активност не се дължи на машините, а на свършената работа на политиците“, каза Надежда Йорданова от „Демократична България“.

„Ние ще настояваме за нашите предложения, които бяха отхвърлени на първото и второто четене. Друг е въпросът как и по какъв начин ще бъде изнасилен дневния ред на Народното събрание, за да може да бъде преодоляно това вето“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Към настоящия момент смесеното гласуване чрез връщането на хартията не гарантира честен вот“, смята Александър Николов от „Български възход“.