Пламен Николов е номинацията на „Имат такъв народ“ за премиер. Кандидатурата му изненада всички останали политически формации.

„Рано е за какъвто и да било коментар, може би е малко тъжно за страната цялата тази работа, но това са реалностите“. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод обявения от „Имат такъв народ“ кандидат за премиер Пламен Николов.

Обявените от Николов пет приоритета Иванов коментира така: „тези пет приоритета всеки български гражданин може да ги обяви – те очевидно са много важни“.

По-скоро положително е отношението на Мая Манолова (ИБГНИ) към политическия развой на днешния ден. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ чакат срещата си с проектопремиера Пламен Николов и състава на кабинета му, за да решат дали ще го подкрепят. „Изразявам задоволство, че 4 от приоритетите, които той обяви днес публично, съвпадат с приоритетите на ИБГНИ. Оценявам положително, че г-н Тошко Йорданов обяви, че подкрепата от ИБГНИ и ДБ е важна за ИТН, защото такова е очакването на хората от протестите – да има правителство на промяната, а не на подмяната“, обясни пред журналисти Манолова.

Тя посочи, че с Николов през следващата седмица очаква да обсъждат сроковете за съдебната реформа, преизчисляването на пенсиите, социалната политика и подкрепата за фирмите. „Ще вземем нашето окончателно решение след предложението за персонален състав на кабинета“, поясни Манолова. „След като имаме общи цели, ще намерим общи решения“, убедена е тя.

Депутатът Николай Хаджигенов, също от ИБГНИ, разкри пред bTV, че преди връчването на мандата формацията е имала среща с „Има такъв народ“. Тогава на масата била поставена хипотезата Петър Илиев да бъде предложен за премиер. От формацията обявили, че по-скоро не биха го подкрепили, защото не подходящ.

„Не познавам г-н Николов. Не сме имали желание да предлагаме кандидати за постове, но искаме да няма задкулисие“, обяви в предаването „Лице в лице“ Халил Летифов, депутат от ДПС.

„Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност“, е позицията на ГЕРБ.