Антикорупционната комисия разследва бившия заместник здравен министър Жени Начева за длъжностно престъпление.

Ръководеният от Сотир Цацаров орган е предал на прокуратурата всички данни по проверката, която е започнала след сигнал от бившия управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ Сашо Генов за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

„В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“, се посочва от КПКОНПИ.

Комисията уточнява, че адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникване на арбитражни спорове у нас и в чужбина.

Според твърденията на Генов, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет.

По думите му този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

„От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро“, посочват от КПКОНПИ.

Антикорупционната комисия посочва, че са изискани документи от Министерство на здравеопазването, което е оказало пълно: „Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията“.