Лидерите на три от формациите на правителството в оставка се събират, за да обсъдят как да продължат преговорите за съставяне на нов кабинет.

„Има такъв народ“ вече е изключена от разговорите, обяви в „120 минути“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В сряда Изпълнителното бюро на социалистите ще вземе решение дали да върне третия мандат.

„Преговорите са живи. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия на Аз-а", подчерта Нинова.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува пост в социалните мрежи срещу съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов:

„В петък отказах „Има такъв народ“ да бъде изтривалка за такива като Христо Иванов. И днес в някакво интервю същият Христо Иванов казал – какво като Слави Трифонов видял някакво лицемерие. По думите му, след нови избори лицемерието в българската политика нямало да изчезне и аз нямало да я излекувам от лицемерието. И видете ли – важно било да управляваме тази страна. А пък ако ще да е с лицемерие. Така ли? Ами, аз не мисля така. Смятам, че да си лицемерен е обидно за хората, които гласуват за теб“.

Според вицепремиера от квотата на ДБ Борислав Сандов все още има шансове за кабинет, но те зависят и от депутатите на „Има такъв народ“.

В същото време „Продължаваме промяната“ е готова за избори, обяви в „Тази неделя“ депутатът Константин Бачийски:

„По-скоро ИТН и специално Слави Трифонов си търсеха повод да направят това, което направиха и при предходните няколко парламента“.

„В записа с Христо Иванов чухме как никой няма намерение да прави правителство. Няма разговори за политики и кризи“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

„На този запис се вижда нещо, което отдавна се знаеше, а именно, че най-лъганите в тази коалиция са „Има такъв народ“. По едно време просто им писна, а Слави Трифонов не се слави с дълъг фитил“, допълни той. 

Според ГЕРБ пътят към нови избори е все по-категоричен.