Наследник на Гоце Делчев призова за спазване на договора между България и Северна Македония. Диригентът Христо Христов вярва, че е проява на култура българи и македонци да почитат заедно големия революционер и борец за свобода.

Винаги трябва да се отбелязва годишнината от смъртта на водача и идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смята неговият роднина.

„Един голям човек е загубил живота си. На всичкото отгоре един много млад човек, той е бил само на 31 години, дори не е стигнал Христовата възраст. Просто трябва да могат да кажат „Бог да прости“ заедно“, казва наследникът на Гоце Делчев диригентът Христо Христов.  

Маестрото е най-прекият наследник на Делчев и от две години се бори без успех български и македонски музиканти да изпълнят Одата на радостта - химна на Европа.

„Какво им пречи - това че не говорят на език, на който да се разбират без проблеми или защото свирят от едни и същи ноти, не гледат една и съща папка и диригент, не слушат един и същи хор, или не се вдъхновяват от едни и същи солисти при една и съща публика“, пита Христов.

Диригентът подкрепя позицията на България, която през почивните дни заяви, че няма нови условия към Северна Македония за старт на европреговорите. Достатъчно е да се спазва договорът и поетият ангажимент за вписване на българите в конституцията.

Тази позиция дойде след множество опасения на висши македонски представители, че след промяната на основния закон София ще постави още изисквания пред Скопие.

В края на юни и канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване, а Северна Македония да изпълни обещаните конституционни промени.