Тежки нарушения при отглеждане на животни констатира проверка на БАБХ в Кочериново.

Шест трупа на крави, разложени останки и нарушения на законодателството за отглеждане на животни бяха установени в животновъден обект в кюстендилския град Кочериново при проверка на БАБХ и служители на Министерство на вътрешните работи.

В обекта са установени и живи едри преживни животни, част от които във видимо влошено здравословно състояние – силно отслабнали и залежали.

Проверени са още две стопанства на същите животновъди, като в тях не са установени животни, въпреки че в информационната система на БАБХ ВетИС в тях фигурират общо над 100 говеда. В един от обектите са намерени и ушни марки, отстранени от животните.

Заключението на проверяващата комисия е, че условията за отглеждане на животни в трите обекта не съответстват на действащото законодателство по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, и тяхната идентификацията.

Собствениците на животните са направили опит да осуетят проверката, което е наложило комисията да потърси съдействието на МВР.

Към недобросъвестните стопани ще бъде приложена цялата строгост на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ще бъдат санкционирани с актове за всички нарушения, съобщават от БАБХ. 

Образувано е досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.