Как да проверим дали агнешкото месо и яйцата за Великден са български и пресни? Отговорите дават от Агенцията по храните. От днес започват засилени проверки на магазини, складове и ресторанти.

Нарушители днес нямаше, но пък проверките продължават до 8 май. Следи се за произхода и маркировката на агнешкото месо.

И без инспектори обаче, всеки клиент трябва да внимава за това дали месото има печат - ако е син, то е с произход България, червен означава, че е от чужбина.

Агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани - проверяват се почти всички продукти от Великденската трапеза.

Инспекторите започват от агнешкото. Замразеното се съхранява на минус 18 градуса, охладеното - от 0 до 4 градуса.

Най-често търговците грешат при определянето на температурата, а някои предлагат месо от нерегламентиран производител, с изтекъл срок на годност или без ясен печат.

"Трябва да изглежда добре, да бъде светло розово-червен цветът, да е еластично, да няма неприятна миризма", каза Силвия Каменова от БАБХ.

Глобата за храни без етикети е до 6000 лева за търговеца.

Семейство Марчеви от ямболското село Челник от години отглежда агнета. Започнали заради качеството на месото, което не може да се сравни с това в магазина.

"Прясното месо трябва да си е червеничко, да не е със синьо, и ребрата да не са горе синкави, а самата обвивка да е плътна", обясни Йорданка Марчева.

Рецептата им за печено агнешко е традиционна.

"Пресен лук, месото се осолява със сол, червен пипер, слага се гьозум, намазва се с олио, слага се фолиото, отгоре се покрива и се пече 4 часа".

На прицела на проверяващите са и големите, и малките месопроизводители и търговци. 

При проверките покрай Великден и Гергьовден миналата година агенция установи над 1500 кг месни храни и 23 кг козунак, негодни за употреба, които бяха унищожени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!