По-малко от две седмици преди Великден агнешкото на пазара в Хасково е предимно внос и замразено. Това установи съвместна проверка на bTV и Агенцията по храните. Заради високата цена все още търговците не смеят да заредят прясно месо, въпреки че празниците наближават .

В този магазин, прясно агнешко все още не се предлага. „Не бързаме да зареждаме, защото хората все още питат и няма закупуване“, казва продавачката Петя Чукарова.

Хатидже Енвер е на пазар, за да огледа цените. Казва, че е много скъпо, но ще гледа за купи за празниците.

Проверката на Агенцията по храните все пак откри агнешко в магазина, но във фризера, внос от Северна Македония.

„Най-важното е да следим да не се разрази и да не се предлага, като прясно месо, което е несъответствие и не е коректно към потребителя”, коментира д-р Георги Еленски от ОДБХ-Хасково.

В следващият магазин, има прясно охладено агнешко месо и то българско.

„На етикеровката е отразено точно както трябва, че е произведено в България. Имаме партиден номер“, коментира д-р Истелиян Костов.

В хладилната витрина, месото може да стои до 5 дни, след това трябва да бъде бракувано, затова и зареждането е малко. За 87-годишната Стоянка Димитрова цена над 20 лева за килограм агнешко е непосилна.

Проверките на Агенцията по храните на агнешкото месо ще продължат до средата на май. Всяко месо, за което няма доказан произход или е с изтекъл срок на годност, ще бъде изтегляно от магазинната мрежа, а търговците – санкционирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!